Nieuwsbrief van en over Zelzate - N° 4.16 – 30 mei 2004
ver. uitg. Martin Acke - Leegstraat 156A - 9060 Zelzate - 09/345 53 36

Ontbijtgesprek "Waarheen met Europa"

Zaterdag 5 juni 2004 om 09u00
De Kring – Kerkstraat 56 te 9060 Zelzate


In het kader van de komende verkiezingen organiseert CD&V-Zelzate een ontbijtgesprek. Wij verwelkomen u om 09u00 met lekkere ovenverse koffiekoeken, koffie, thee en fruitsap.

Via een Powerpointpresentatie schetst Stefaan De Corte uit Zelzate u hoe de Europese Unie tot stand kwam, hoe de diverse instellingen werken, met welke problemen men worstelt en welke de impact is op ons dagelijks leven. Welke gevolgen zal de uitbreiding van de Unie hebben op de immigratie? Is er nood aan een Europees leger? Tal van thema's komen aan bod. Stefaan studeerde af als handelsingenieur aan de Katholieke Universiteit van Leuven en volgt momenteel een master-opleiding in Europese economie aan de Vrije Universiteit van Brussel.

Na deze uiteenzetting verduidelijkt Minister van Staat Miet Smet de beleidsprioriteiten van CD&V inzake Europa. Miet Smet staat weliswaar op de tweede plaats van de Vlaamse lijst maar is als ervaren Europarlementslid enorm beslagen in deze materie.

Nadien is er volop gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen en in debat te treden met voornoemde sprekers en een aantal andere CD&V-kandidaten. Zo verwachten wij ondermeer Ivo Belet en Jacques Van Outryve (3de en 4de kandidaat voor de Europese CD&V / N-VA-lijst). Onze provinciale lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen, Joke Schauvliege uit Ertvelde wordt op een andere activiteit verwacht, maar beloofde toch eens langs te komen.

Tot slot van onze voormiddag kan u persoonlijk kennismaken met de aanwezige lokale en regionale kandidaten van de CD&V/N-VA-lijst. Het einde van deze activiteit is voorzien rond twaalf uur.

 

Oprichting Zelzaatse Muziekacademie op de lange baan?

We zijn nu bijna aan het eind van het schooljaar. De CD&V-fractie is de oprichting van een lokale muziekacademie zeer genegen en hoopte dat het plan intussen al voldoende gerijpt was om op 1 september 2004 van start te kunnen gaan. CD&V-fractieleider Martin Acke vroeg het schepencollege op vorige gemeenteraad naar de stand van zaken.

Hij kwam echter van een kale reis terug. Blijkt dat we eigenlijk nog geen stap verder staan dan vorig jaar, integendeel. Eerdere plannen om een Zelzaats filiaal op te richten van de Academie voor Muziek en Woord van Eeklo lijken niet meer aan de orde. Ook een voorstel voor een samenwerkingsverband tussen de plaatselijke muziekschool Ars Musica en voornoemde academie wordt door het schepencollege afgehouden.

Naast vele andere inwoners zijn ook de lokale harmonieën vragende partij voor dergelijke initiatief. Men zou nu een samenwerking met Assenede nastreven. Omwille van lokalenproblemen wil men echter wachten tot de verhuis van het provinciaal BLO van de Caluslaan naar Assenede. Wanneer is nog niet geweten., maar tegen 1 september 2004 is dit onmogelijk.

Indien er een samenwerking komt met Assenede dan zou dit neerkomen op het geven van een eerste jaar notenleer in Zelzate om dan nadien lokalen en instrumenten te kunnen delen.

           >>> meer info
 

Feestcomité De Blende krijgt meer subsidies

Het feestcomité van De Blende vroeg de erkenning als feestcomité categorie C. Op 30 maart 2004 besliste het schepencollege de aanvraag ontvankelijk.

Daarmee krijgt het feestcomité voortaan een jaarlijkse subsidie van 745,00 euro. De vereniging is echter verplicht haar activiteitenaanbod uit te breiden en moet in het programma van 2004 een kerst- of sinterklaasfeest voor de kinderen van de wijk opnemen.

          >>> zie criteria tot erkenning
 

De gemeentelijke jeugddienst verhuist

Vanaf dinsdag 01 juni 2004 wordt de jeugddienst ondergebracht in de gebouwen van de gemeentelijke technische dienst in de Suikerkaai 4. Openingsuren: van maandag tot vrijdag van 08 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 17 uur.

U kan de gemeentelijke jeugdconsulente, Sophie Acke, daar bereiken op het nummer 09-345 95 69.

 

Gemeente zoekt jobstudenten

Het gemeentebestuur van Zelzate werft jobstudenten aan voor de vakantiemaanden juli en augustus. Studenten van 16 en 17 jaar, woonachtig in onze gemeente, kunnen er aan de slag voor maximaal 23 arbeidsdagen. Afhankelijk van de belangstelling kan de periode worden ingekort.

De jobstudenten zullen, onder begeleiding van personeel van de gemeentelijke technische dienst, ingezet worden voor het onderhoud van de gmeentelijke terreinen.

Geïnteresseerd? Stuur dan ten laatste op 4 juni 2004 een briefje met uw gegevens (naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer) aan het College van Burgemeester en Schepenen, Grote Markt 1 te 9060 Zelzate.
 

Werkzaamheden aan klaverblad Zelzate-West lopen op hun einde 

Op dinsdag 18 mei werd fase 11 van de werken aan van het klaverblad Zelzate-West aangevat.

Dit behelst volgende situatie:
- Het verkeer op de expresweg N49 komende van de kust kan terug rechtdoor rijden onder het nieuwe viaduct richting Antwerpen;
- Het verkeer op de R4-West, komende van Gent en Evergem met bestemming zeekust, dient over het nieuwe viaduct richting Zelzate-brug te rijden om dan de nieuwe afrit richting kust via expresweg N49 te nemen;
- De afrit Zelzate-West blijft voor het verkeer afkomstig van Zelzate-tunnel gesloten;
- Vanaf 01 juni 2004 wordt de aansluiting van Callemansputte op de R4 definitief afgesloten.

Deze toestand blijft behouden tot het einde van de werken op vrijdag 25 juni 2004.

          >>> meer informatie over deze werken
 

1ste StreetSoccerCup 'De Gouden Slets'

Een aantal vrienden richtten in mei 2003 zaalvoetbalclub ZVC De Gouden Slets op. Met een derde plaats in 4de provinciale C mogen zij nu al terugblikken op een geslaagd eerste seizoen. Maar er was meer.

De club organiseerde op 8 en 9 mei 2004 de eerste editie van de StreetSoccerCup 'De Gouden Slets'. Bedoeling is om dit uit te bouwen tot een jaarlijks evenement om hun clubkas van de nodige middelen te voorzien. In plaats van hiervoor een klassiek zaal- of minivoetbal tornooi te organiseren, zochten zij iets origineel, iets wat nog bijna niet te zien is in onze streek. De basis was gelegd voor hun Street Soccer Cup.

Het werd een bijzonder attractief tornooi met enkele grote namen uit de voetbalwereld zoals Zelzatenaar Karim El Bodmossi (1ste Nationale Sporting Lokeren). Maar ook de passieve voetballiefhebber werd gesoigneerd. Naast de beoogde sportieve en adembenemende wedstrijdsituaties kon die immers genieten van een flink aanbod aan drank, een heerlijke barbecue en een gratis fuif tot de vroege uurtjes.

Na een prachtig weekend spectaculair voetbal werd de finale uiteindelijk gespeeld tussen ‘The Maple’ en het aankomend jonge talent van 'Het Oud Gemeentehuis'. Na het verstrijken van de normale speelduur was het 8 - 8. Pas na de verlengingen slaagde 'The Maple' erin om het laken naar zich toe te trekken en won met 12 - 8. Zij werden verdiend winnaar van de eerste StreetSoccerCup. Proficiat !

          >>> voor een uitgebreid beeldverslag van het tornooi
 

Waar blijft de sp.a-pendelbus toch?

Schitterende ideeën, talloze beloftes,… onze Zelzaatse meerderheid kent er wat van. Maar blijkbaar staan we nog geen stap verder met de verbetering van het lokale openbare vervoer in onze gemeente.

Sp.a-burgemeester John Schenkels beloofde begin van het jaar dat er tegen 1 april een gratis pendelbus zou komen. Zou het dan toch een (smakeloze) aprilgrap zijn geweest? Of bedoelde hij 1 april 2005?

Wij hebben het moeilijk met deze misleidende berichten naar de bevolking. Mocht hij de voorstellen van de CD&V-fractie hieromtrent ernstig hebben onderzocht, dan stonden we wellicht al een stuk verder.
 

Teleblok ten dienste van studenten

Wie tijdens de blok- of examenperiode een vraag heeft of even stoom wil aflaten, vindt bij Teleblok een luisterend oor, vertrouwelijk en anoniem. De Teleblokvrijwilligers geven geen kant en klare oplossingen, maar zoeken samen met u naar een antwoord op uw vraag.

Teleblok is er niet alleen voor leerlingen en studenten, maar ook voor ouders, grootouders, vrienden en andere betrokkenen die tijdens de examenperiode vragen hebben of gewoon zin hebben in een babbel.

Teleblok is een initieatief van de CM-jongerenservice en dat al voor het 16de jaar op rij!

Bel 078/15 40 60, van 25 mei tot 25 juni, elke dag van 11 tot 23 uur (zonaal tarief).

          >>> http://www.skratsj.be/teleblok.htm
 

Jong CD&V roept politieke partijen op om de gemeentelijke plakzuilen vrij te houden 

JONG-CD&V roept alle partijen op om geen verkiezingsaffiches te plakken op de gewone gemeentelijke aanplakborden of aanplakzuilen. Hier en daar, ook in onze gemeente, merken we immers dat dit gebeurt en dit tot grote ergernis van vele jeugdbewegingen en andere sociaal-culturele verenigingen die het al moeilijk genoeg hebben om reclame te maken voor hun activiteiten.

Er zijn speciale verkiezingsborden voor de partijen geplaatst. Dit moet volstaan.
 

Hoekskenskermis: uw bezoek waard 

Het komend weekend staat er terug één en ander te gebeuren in onze gemeente met als uitschieter Hoekskenskermis in de Wachtebekestraat te Zelzate.

Op zaterdagvoormiddag is er het Ontbijtgesprek met Miet Smet in De Kring (zie boven):     >>> zie affiche

Zaterdagnamiddag houdt de Basisschool van Sint-Laurens in de Patronagestraat haar schoolfeest in het teken van de Olympische Spelen met aansluitend een lekkere barbecue:       >>> zie affiche

Voor het Davidsfonds begint blijkbaar de vakantie op zaterdag 5 juni. Vanaf dan tot eind september kan u immers deelnemen aan de zomerzoektocht "De Westhoek Poperinge, Vleteren, Heuvelland"

          >>> meer info op http://www.davidsfonds.be/zomerzoektocht.htm

Voor het opmaken van uw planning kan u steeds terecht op  Martin Acke's Activiteitenkalender
 

Stem wijs, stem Erik Matthijs 

Erik zetelt al sinds 1995 in het Vlaams Parlement. Daarvoor was hij drie jaar senator. Een ervaren politicus dus, die zich in het Vlaams Parlement vooral liet opmerken als specialist inzake leefmilieu, ruimtelijke ordening en publieke financiën.

Hij staat voor een leefbaar platteland met voldoende ruimte voor de landbouwsector naast andere functies zoals industrie, wonen en natuur. De overstromingen in ons land moeten eindelijk worden aangepakt met gerichte oplossingen. Voor de overstromingen in en om Gent kan dit vrij vlug met een uitwateringsinstallatie in Terneuzen.

Rechtszekerheid moet hoog op de politieke agenda staan, zoals bij het verlenen van vergunningen. De procedures moeten eenvoudiger en sneller. Mensen die onteigend worden, zoals de Zelzaatse inwoners en bedrijven uit Callemansputte, moeten correct en tijdig ingelicht worden en een rechtvaardige vergoeding krijgen waarmee zij een gelijkwaardige woning of bedrijf kunnen aankopen.

Er moet werk gemaakt worden van de waterzuivering, voor het milieu en voor onze portemonnee, want de Europese boetes zijn zwaar.

Als burgemeester van Eeklo komt hij ook op voor gezonde publieke financiën. Die zijn immers belangrijk voor de toekomst van onze kinderen en het behoud van een goede levensstandaard: onderwijs, gezondheids- en bejaardenzorg, ...

Erik MATTHIJS 6de plaats op CD&V / N-VA-lijstnummer 8
Koning Albertstraat 15 te 9900 Eeklo 09/378 40 30 Erik.matthijs@vlaamsparlement.be


>>> meer info over kandidaten en programma
 

Meer gegevens over al deze onderwerpen en nog vele andere wetenswaardigheden over uw gemeente Zelzate kan u terug vinden op

Martin Acke's Website.

Deze nieuwsbrief van en over Zelzate wordt gratis toegestuurd aan elke geïnteresseerde Zelzatenaar. Ik hoop dat u dit kunt waarderen. Mocht u de nieuwsbrief in de toekomst echter niet meer wensen te ontvangen, stuur dan een e-mailtje naar onderstaand adres met de vraag om u te schrappen uit het bestand. 

Indien u anderzijds personen kent die mogelijks interesse hebben voor deze nieuwsbrief, stuur hem dan gerust door. Wenst die persoon zich gratis te abonneren dan kan hij zichzelf aanmelden via een e-mailtje. 

Ook nieuwtjes, commentaren of suggesties kunt u steeds kwijt bij martin@acke.info.

Uw persoonlijke gegevens worden door ons strikt vertrouwelijk behandeld in overeenstemming
met de Wet van 8 december 1992 op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.