Haven

Home Nieuws Zelzate Leeft Gemeentebestuur Politiek & Beleid Zoeken & Links Sitemap

Back Up Next

25-11-2005

Prins Laurent opent Kluizendok in de Gentse haven (14-11-2005)

Het Kluizendok in de haven van Gent werd op maandag 14 november 2005 officieel ingehuldigd. Normaal zou dit op vrijdag 7 oktober zijn gebeurd, maar wegens een geplande algemene stakingsdag wou men toen geen risico lopen. Het dok is nog niet volledig afgewerkt maar is al gedeeltelijk in gebruik.

De opening gebeurde in aanwezigheid van ZKH Prins Laurent, federaal vice-premier Freya Van den Bossche (sp.A), Vlaams minister Kris Peeters (CD&V), gouverneur Andrť Denys en tal van andere prominenten uit de politieke wereld en het bedrijfsleven.

Schoonheid van dienst Anne De Batselier introduceerde de twee gastsprekers.

De Gentse havenschepen DaniŽl Termont (sp.A) mocht de spits afbijten en gaf een uitgebreid overzicht van de reeds gerealiseerde werken. In juni 2004 werd de eerste steen van het dok gelegd. Naast de uitbouw van het nieuwe dok op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen omvatte het Kluizendokproject ook de ophoging van de aanpalende industrieterreinen en de aanleg van verscheidene ontsluitingswegen. Belangrijke deeltaken waren de sanering van de voormalige stortplaats van La Floridienne en de omlegging van de spoorlijn 55. Wanneer alles af en volzet is moet het Kluizendok een extra maritieme goederenoverslag garanderen van minimaal 7,5 miljoen ton. Dat komt neer op een groei met dertig procent van het goederenverkeer via de haven van Gent. Die groei is tevens zeer belangrijk voor de tewerkstelling in de Gentse Kanaalzone. Het project kost zo'n 136 miljoen euro. Eind november van 2005 was al een kwart van de 400 hectare nieuw beschikbare water- en niet-watergebonden terreinen ingenomen door bedrijven waaronder Metaalconstructie Aelterman, Clewatra, Mandelwerk, GTS, CBM, van Hoorebeke Timber/Panels en Sidoco. Sinds mei 2005 staan er ten noorden en ten zuiden van het Kluizendok ook twee opvallende rijen met in totaal 11 windturbines van elk twee megawatt. Het dok moet tegen medio 2007 volledig klaar zijn.

Daarna schetste Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters (CD&V) het belang van het Kluizendok voor de Vlaamse economische ontwikkeling. Hij beklemtoonde de belangrijke positie van Gent als Vlaamse bio-energiehaven. Meteen zegde hij ook financiŽle steun toe voor de verdere afwerking van het Kluizendok en de begeleiding van de onteigende mensen. Hij verzekerde ook de nodige stappen te zullen nemen om de verdere uitbouw van de toegankelijkheid van de Gentse haven mogelijk te maken. Daarvoor moet immers worden onderhandeld met Nederland over een nieuwe sluis in Terneuzen, een grotere diepte van de toekomstige tunnel in Sluiskil en een ruimere toelaatbare diepgang van de schepen op het kanaal Gent-Terneuzen.

Na beide toespraken werd het Kluizendok officieel geopend via een gelijktijdige slag op de gong door Prins Laurent, federaal minister Freya Van den Bossche, Vlaams minister Kris Peeters en schepen DaniŽl Termont. De synchronisatie hierbij liep niet van een leien dakje, maar de schepen in het Kluizendok versterkten uiteindelijk dit signaal via het daverend geloei van hun scheepshoorn.

Wellicht minder gelukkig met het ganse project waren de landbouwers en de inwoners van de wijk īt Zandeken. Er was op de opening ook een ruime delegatie aanwezig. Dit gehucht van Evergem moest immers volledig worden ontruimd. Er ging ook heel wat landbouwgrond verloren. De bewoners van 97 woningen, winkels en boerderijen in 't Zandeken zijn nagenoeg allen vertrokken. De Vlaamse overheid zorgde gelukkig, ondermeer via de projectvereniging PROVAG, voor sociale begeleiding van de bewoners bij hun verplicht vertrek.

De officiŽle opening werd gevolgd door een feestelijke receptie en rondvaarten in het Kluizendok met het Gentse havenjacht "Jacob van Artevelde" en "De Gentse Barge", een prachtige replica van een houten trekschuit uit 1781 die in 1999 via een bijzonder samenwerkingsproject tussen overheid, bedrijfsleven, VDAB en de cursisten van de vzw's het Beeldhouwerscollectief Loods 13 (Gent) en de Steenschuit (Boom) werd gebouwd. De Gentse Barge kan trouwens worden gehuurd voor uitstapjes, alhoewel de prijs niet voor iedereen is weggelegd: info@gentsebarge.be of  0473/ 48 26 59.

 

De VIP's luisteren aandachtig toe  Anne De Batselier, de schoonheid van dienst  Havenschepen DaniŽl Termont  Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters  OfficiŽle inhuldiging Kluizendok door een gezamenlijke  slag op de gong

Ministers Freya Van den Bossche, Kris Peeters, Prins Laurent en schepen DaniŽl Termont  Prins Laurent neemt afscheid van burgemeester Frank Beke, provinciegouverneur Andrť Denys en schepen DaniŽl Termont  Martin Acke en minister Kris Peeters praten over een aantal Zelzaatse dossiers  Een tochtje met De Gentse Barge  Martin Acke en Vlaams volksvertegenwoordiger Joke Schauvliege

Zicht op het Kluizendok  De stoompluim van de cokesfabriek van Sidmar  De koeltoren van de elektriciteitscentrale van Rodenhuize (Electrabel)  Zonsondergang aan het Kluizendok

 

Back Up Next

pagehits sedert 04-11-2000:

website Martin Acke

 martin.acke@telenet.be   © 2000-2014